Секој претприемач има една цел: да создаде продукти и услуги кои потрошувачите ќе сакаат да ги купат. Но, не сите потрошувачи се подеднакво вредни. Всушност, секој претприемач сака неговиот бренд да има повеќе лојални корисници, кои ќе се враќаат повторно и повторно за да ги купат продуктите на неговиот бренд.

Тие се и извор на постојан приход за компанијата, и воедно, најмоќните продавачи затоа што ниту една форма на рекламирање или продажба не е повредна од предлог од пријател.

Но, како можете да ги натерате вашите потрошувачи да зборуваат за вас? И дали е тоа воопшто возможно?

лојални корисници

Каде грешат повеќето компании?

Најголемата грешка на повеќето компании и во тоа што премногу се фокусираат на профитот. Тој е резултат, а не цел.

Нашата цел секогаш треба да биде задоволување на потребите на корисниците, на нашите потрошувачи. Да ги разбереме, и да создадеме нешто што ќе ги воодушеви. Затоа мора да се запрашаме, зошто на тие луѓе им е потребен нашиот производ? Кој проблем им го решава нашата услуга? Што е тоа што го ценат најмногу? И, кои се ставовите кои тие ги вреднуваат?

Втората грешка на повеќето компании и воедно, претприемачите, е тоа што премногу се фокусираат на своите претпоставки. Секако, вашето мислење и интуиција се важни, но не треба да бидат на прво место. Повеќето бизниси грешат во тоа што не сакаат да вложат време и пари во истражување и тестирање. Но на крајот, пропустите поради недостатокот на клучни информации за пазарот скоро секогаш ги чини многу многу повеќе.

Што може да научиме од успешните бизниси?

Сите успешни бизниси имаат нешто заедничко: тие продаваат нешто корисно, на начин кој им одговара на корисниците.
Најважното нешто кај секој производ е самиот производ. Доколку продавате кроасани, најважно е тие да бидат вкусни. Доколку продавате автомобили, најважно е тие да бидат сигурни. Пакувањето, дизајнот, и маркетинг кампањите се начини за да додадете вредност на вашите производи.

Тие се важни за привлекување на внимание, но самиот производ е тоа по кое корисниците се враќаат и тоа на кое му остануваат лојални. Тоа што го мислат за вашиот бренд луѓето што ги користат вашите производи е многу многу поважно од мислењето на оние кои само слушнале за вас.

Затоа е многу важно да разберете на кој му продавате, и што е тоа што го продавате. Откривањето на човечките потреби е клучниот прв чекор при создавање на секој производ, на секоја услуга.

Што е Design Thinking?

Design Thinking е методологија која ќе ви помогне да го направите токму тоа – да ги разберете вашите корисници. Да дознаете како можете да им помогнете, и што тие навистина сакаат. Со нејзината помош ќе престанете да се преокупирате со конкурентите, и ќе почнете да се фокусирате на корисникот. Таа има универзална примена и е како еден вид на упатство, лесно за учење и примена во секојдневната работа.

Покрај примарната улога во создавање на подобри продукти и услуги, со неа можете да ги подобрите постоечките, да го зајакнете вашиот бренд, и да ги мотивирате вашите вработени да ви помогнат во таа мисија. Прочитајте повеќе за ова сеопфатно решение, и како може да го имплементирате во вашиот бизнис тука.

лојални корисници

Како може Solveo да му помогне на вашиот бизнис?

Solveo е првата агенција за стратешки дизајн и иновации во Македонија. Ние им помагаме на нашите клиенти да создадат подобри продукти и услуги, и да развијат подобри маркетинг стратегии за нивниот бренд. Ова го правиме со помош на Design Thinking методологијата, и тоа на неколку начини.

Најпрво, како консултанти ние сме советници и истражувачи кои откриваат подобри начини да допрете до вашите корисници. Исто така, преку нашта програма Innothink, на практичен начин ви помагаме на вас и вашиот тим да ја научите Design THinking методологијата, за да и вие можете да ја применувате во секојдневието. И секако, ви помагаме да ги подобрите вашите продукти и услуги поврзувајќи ве со самите корисници преку креативни натпревари, како нашиот годишен креативен маратон Rethink.

Нашата цел е да бидеме мостот помеѓу корисниците и компаниите, за да заеднички создадеме подобра иднина. А тоа колку сме успешни во нашата мисија, нека зборуваат резултатите.